6.5 milyonun gözü, kulağı İzmir’deki Çalıştay’da olacak

Ülke genelinde 6.5 milyon İzmir'de ise yaklaşık 250 bin seyyar esnaf ve sokak emekçisini ilgilendiren 'Güvencesizler Çalıştayı' sokaktakilerin haklarını ve sorunlarına çözüm arayacak

Kültürpark Gençlik Tiyatrosu'nda 30 Ekim'de düzenlenecek Sokak Emekçileri ve Güvencesiz Çalıştayı'na TÜRK-İŞ İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK İzmir 3. Bölge sözcüsü, TMMOB İzmir Koordinasyon kurulu Temsilcisi Aykut Akdemir, Klaros Felsefe Akademisi Başkanı Prof.Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Dr. Osman Sirkeci, İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, Yerel Yönetim Politikaları Geliştirme Derneği Başkanı Özer Doğan, Menderes Halk Meclisi temsilcisi Selim Coşkun ve Avukat Zeynep İlayda Karadağ katılacak panelist olacak. Saat 14:00'te başlayıp 17:00'ye kadar sürecek oturumlarda 'Meslek Örgütleri Temsilcilerinin Gözünden Güvencesiz Emek' ve 'Ekonomik, Sosyal ve Hukuki Yönleriyle Güvencesiz Sokak Emeği' konuları ele alınacak.

SIRA İZMİR'DE

Çalıştay ile ilgili bilgi veren İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, ilk kez 2019 yılında CHP önderliğinde başlatıkları Çalıştay'ı İstanbul ve farklı kentlerde de düzenlediklerini, şimdi ise sıranın İzmir'de olduğunu kaydetti. Laçin, ülke genelinde 6.5 milyon sokak emekçisinin sosyal güvencesiz ve insan onuruna yakışmayan koşullarda çalıştığını söyleyerek, “İzmir'de de yaklaşık 250 bin seyyar esnaf bir anlamda kentin renkleri olup kenti ziyarete gelenlere de sokak lezzetlerini tanıtıyor. Fakat kayıt altına alınamadığı için zaman zaman zabıta ekipleriyle tatsız olaylar yaşanabiliyor. Bizim talebimiz kayıt altına alınmak, devletimize, belediyemize işgaliyemizi, vergimizi ödemek, sosyal haklara kavuşmak, kent estetiğine katkı sunup hiç bir korku yaşamadan çalışmak” dedi.

RAPOR HAZIRLANACAK

Cumhuriyet tarihi boyunca bir çok kanunda, yönetmelikte satır aralarına sıkıştırılarak anılan milyonlarca güvencesiz sokak emekçisinin insan onuruna yaraşır çalışma ve yaşam koşullarına kavuşmasının bir insanlık ve yaşam hakkı olduğunu belirten Laçin şunları söyledi: “Çalıştay'da İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK İŞ), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Yerel Yönetim Politikaları Geliştirme Derneği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) temsilcileri, hukukçular, akademisyenler, araştırmacılar ve medya temsilcilerinin katılımıyla güvencesiz emek sorunu sosyal, siyasi, ekonomik, hukuki, mesleki ve psikolojik boyutlarıyla ele alınacak ve katılımcıların ortak emeğiyle ortaya çıkacak çözüm önerileri bir rapor halinde kamuoyuna sunulacaktır.”

YOK SAYILARAK ÇÖZÜLMEZ

Çalıştay statüsüz ve kayıt dışı çalışmayı önlemeye, sokak çalışanlarının statülerinin belirlenerek kent yaşamıyla bütünleşmesinin sağlanmasına, sokakta barış ve sosyal diyaloğun güçlendirilmesine katkı sunmayı hedeflediğine dikkat çeken Laçin, bu kümenin ötekileştirilmesinin kabul edilemez olacağını vurguladı. Laçin, “Bizlerin yok sayılması, üretimlerinin yasaklanması ve arka sokakların yaşanamaz bir hale getirilmesiyle değil; bu alanın farkına varılmasıyla, sosyal ve hukuki bağlamda tanınmasıyla ancak çözüm mümkündür” diye konuştu. Laçin, “Emek piyasası var olacaksa, bu ancak ötekileştirilen, “kayıt dışı ekonomi” diyerek yok sayılan sokak ekonomisinin, sokak sanatlarının, sokak kültürünün kabul edilmesiyle ve bunların sistemle bütünleşmesiyle mümkündür. Böylece yerelden öz kaynaklarla insan onuruna yakışır iş ve yaşam koşullarının sağlanmasına yönelik sürdürülebilir kentsel gelişme hedefi gerçekleştirilebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni